vrijdag 5 juni 2015

Boekverslag De consequenties (Niña Weijers)



Door: Meike Kombrink
Datum: 5-6-15
Klas: V5C
 

Waar letten wij op?
Wat wij als jongeren vooral belangrijk vinden bij eigenlijk alle boeken is dat er een goed verhaal in zit. Het plot moet daarom interessant, onverwacht en origineel zij. Ook vinden we het belangrijk dat een literair werk geschreven is in begrijpbare taal, niemand heeft iets aan onnodig ingewikkeld Nederlands met woorden waarvan je steeds maar half weet wat ze betekenen. Ook vinden we het, zeker voor literair werk, toch wel belangrijk dat er een maatschappelijk thema achter zit waar je over gaat nadenken tijdens en na het lezen van het boek. Over karakters, symbolen en of het wel of niet chronologisch moet zijn kunnen wij als leken niet zoveel zeggen of verwachten. We hebben hiervoor simpelweg te weinig literatuur gelezen en het slaat natuurlijk nergens op om dan maar op de gok een beetje te gaan oordelen.

Wat wil de jury?
Na het lezen van enkele recensies over genomineerde boeken voor de librisprijs, hebben wij wat punten konden vinden die duidelijk aangaven wat wel en niet gewaardeerd werd in dit soort boeken. Eén van de dingen die meteen opviel was het aantal complimenten dat werd uitgedeeld was het lef van de schrijver. Met een, en ik citeer, ‘stilistische bravoure’ wist de schrijver de grenzen op te zoeken zonder deze te overschrijden. Een ander voorbeeld van gewaagde maar toch gewaardeerde acties was het creëren van een sterk contrast door de combinatie van een donkere man geschreven in een sierlijke taal.
Een ander punt dat geprezen werd was het zichtbare begrip van diverse zaken die leidde tot een duidelijke filosofische diepgang. Hierdoor bereikte het boek, op intellectueel gebied, een niveau dat het brein aan het denken zet, maar nog wel duidelijk te begrijpen is.
Verder was het boek goed geschreven zonder al te veel onzinnigheden die het onnodig lang maken. Kort en bondig als het was werd er een zekere aforistische kracht naar voren gebracht. Een goede, hecht getimmerde compositie zorgt voor een verhaal dat vlot leest en je je goed in in kan leven. 

Waar gaan wij tijdens het beoordelen op letten?
Wij zullen tijdens het uiteindelijke beoordelen van het boek proberen de zoveel mogelijk een combinatie te maken van wat jongeren belangrijk vinden voor een goed boek, en wat de professionele jury belangrijke punten vindt. Waarschijnlijk zal onze eindbeoordeling daardoor wel afwijken van de jury’s eindbeoordeling, aangezien het kan dat wij af en toe de diepere literaire betekenissen missen, en je na het lezen van het boek waarschijnlijk al hebt beslist of je het wel of niet goed vindt, terwijl je nog helemaal niet specifiek op de literaire aspecten hebt gelet.
Uiteindelijk zullen we echter proberen om het boek te beoordelen op de taal, waar we zullen letten op of het niet een te hoog niveau is, maar wel mooi en sierlijk blijft. Hiernaast zullen we behalve het kijken of er een bepaald achterliggend thema in zit, ook kijken of dit thema je aan het denken zet, en je echt geprikkeld wordt door het boek om je in zo’n thema te verdiepen.
Op de standaard literaire kenmerken, zoals of het perspectief van de tekst een verstandige keuze is en of de tijdsprongen een positieve invloed hebben, zullen we ook zeker proberen te verwerken in onze beoordeling, aangezien het duidelijk is geworden dat de jury daar wel waarde aan hecht, maar dit zal niet van doorslaggevend belang zijn, aangezien wij daarvoor nog niet genoeg ervaring hebben.

Ons juryrapport
Wij vonden het boek De Consequenties van Niña Weijers een bijzondere nominatie voor de Libris prijs. We hebben het zeker niet naar onze zin gehad tijdens het lezen en daarom zullen we ook beschrijven waarom wij vinden dat Niña Weijers er niet in is geslaagd om haar debuut roman tot een succes te maken.
Ten eerste was het boek veel te langdradig. Er worden eindeloze paginaʼs besteed aan het beschrijven van kunst. Dit was echt uitermate saai en vooral als je niet van kunst houdt. Er werd zo veel over kunst gepraat dat we de indruk kregen dat het boek niet bedoeld was voor een wijde doelgroep maar vooral was gefocust op kunstliefhebbers. Wij zijn van mening dat een boek dat de Libris prijs wint in ieder geval voor een groot publiek leuk moet zijn om te lezen en dat is dit boek overduidelijk niet. We hebben ons allemaal door het boek heen moeten worstelen.
Ook loopt het hele verhaal kriskras door elkaar waardoor het voor veel lezers als een spinnenweb moet zijn en het verhaal onduidelijk wordt. Lezers raken er door in de war en door het bedenken waar en wanneer het verhaal zich afspeelt verlies je veel tijd die je als lezer liever stopt in het doorlezen.
Bij goede boeken word er altijd een boodschap overgebracht, iets waarvan de lezer iets kan opsteken, misschien later in zijn of haar leven nog iets aan kan hebben. Dat duid op talent van de schrijver en geeft een extra beetje diepgang aan een boek. In dit boek zit helaas geen boodschap, de idee ontbreekt compleet en dat is een groot gebrek. Als er iets opgevangen had kunnen worden zou het zijn dat in Minnie's leven alles altijd terug komt bij het beginpunt en zich dan weer herhaalt als in een cirkel. Nou is dit niet de idee, maar aan gebrek van een echt schrijfdoel zal de lezer het hier dan toch mee moeten doen. Het is ook geen gelijke tegenhanger van de idee, want wat heeft de lezer nou daadwerkelijk aan deze boodschap? Want kan de lezer ermee dat in Minnie's leven altijd alles weer terugkomt bij het beginpunt. Als Weijers een oplossing voor deze eindeloze herhaling had gevonden, dan had het nog waarde kunnen hebben. Helaas is die oplossing er niet en blijft het een boodschap zonder betekenis, laatstaan dat het volstaan aan de ontbrekende idee.
Kortom verdiend de consequenties van Niña Weijers de Libris Literatuurprijs . Het is een erg saai boek dat meer is weggelegd voor kunstgeschiedenis liefhebbers dan voor een gemiddelde lezer, ook heeft het geen boodschap en is het verhaal uitermate onduidelijk.

Beoordelingsschema

Verhaal(3 punten):                                                                                       Punten:
1.       plot origineel/onverwacht(1)?
2.       Goede opbouw(1)?
3.       Pakkende inleiding(1)?

Taal(3 punten):
1.       In hoeverre is de taal begrijp baar(1)?
2.       Is het verhaal eenvoudig maar duidelijk uitgelegd(1)?
3.       Zijn er teveel onnodige moeilijke worden gebruikt(1)?

Thema(2 punten):
1.       Zet het je aan het denken(1)?
2.       Maatschappelijk thema(1/2)?
3.       Steken we iets van het thema op(1/2)?

Karakters(3 punten):
1.       Kan je je inleven in het karakter(2/3)?
2.       Is de hoofdpersoon duidelijk(2/3)?
3.       Er is handig gebruik gemaakt van bij personen(2/3)?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten